fbpx

Muokattu identiteetti – kuviteltu totuus

Tässä tekstissä tarkastelen sosiaalista mediaa itseilmaisun välineenä ja identiteetin muodostajana, sekä pohdin yleisesti mediakäyttäytymistä. Heittäydy mukaan pohtimaan!

Sosiaalisen median muokattu identiteetti voidaan nähdä businessmaailmassa välttämättömyytenä. Sinun tulee esittää toisille vallan kahvassa oleville oma pätevyytesi ja osaamisesi sosiaalisen median profiilin kautta. Media on sinulle työkalu itsesi esittämistä varten. Voit valita edustavimmat ja vakuuttavimmat kuvat, kertoa itsestäsi ja työstäsi parhaat palat, osallistua keskusteluun valikoiduin sanakääntein, lainata arvostamasi henkilön tekstejä twiiteissäsi. Teet valintoja joka päivä, osallistua tai olla osallistumatta tuohon virtaan. Tarjoilet siis itsestäsi juuri niitä puolia, mitä luulet ja oletat muiden kaltaistesi arvostavan. Arvostus tulee siitä, mitä esität, ei siitä mitä olet.

Toisaalta kuulee jatkuvasti puhetta siitä, miten sosiaalinen media esittää sitä osaamista, tuo esille sen kaikessa laajuudessaan, mitä juuri tämä ihminen osaa ja ajattelee. Se, tunnemmeko tätä ihmistä lopulta lainkaan, tai tiedämmekö hänestä kuitenkaan mitään, on sivuseikka. Sosiaalinen media antaa meidän itsemme luoda mielikuvia toisista ihmisistä. Se on kuin julkinen kuvakollaasi ihmisistä, joista sitten tehdään päätelmiä kuvien ja muutamien yksittäisten sanojen perusteella.

Entä kun emme osaa tulkita oikein. Mitä jos emme ymmärrä tai osaa suodattaa näkemäämme sosiaalisessa mediassa? On häkellyttävän paljon tilanteita, joissa ihmiset ovat tahallaan tai tahattomasti joutuneet väärin ymmärretyiksi. On myös ihmisiä, jotka haluavat vain pitää hauskaa toisten kustannuksella ja aiheuttaa kaaoksen kaltaisen tilan. Kun siis kaiken sen toden ja vakavan keskellä on myös tätä kaikkea muuta, miten tuossa viidakossa selviää?

Pelkään, että kadotamme inhimillisyyden rippeitä vähitellen, pala palalta. Kun tuo totuus, jota meille julistetaan, onkin tahallisesti vääristeltyä. Se saa meidät epäilemään kaikkea luettua. Sinänsä tilanne ei ole kovinkaan erilainen, vaikka sosiaalista mediaa ei olisikaan. Ihmisistä osa on aina toiminut näin, vaikka sen hyöty jää useimmilta hämärän peittoon. Sosiaalinen media tuo vain nähtävillemme niin paljon isomman joukon oudosti käyttäytyviä ihmisiä, että se antaa harhakuvan siitä, että ilmiö olisi kasvanut.

Olen kovin huolissani niistä nuorista, jotka heikon itsetunnon pönkittämiseksi rakentavat itsestään sosiaalisen median henkilöhahmon, jolla on vain vähän totuusarvoa. Ikään kuin valehteleminen ja feikkaaminen olisi ihan ok. Sitä kyllä sanotaan, että valheella on lyhyet jäljet, mutta mitä kaikkea tuo valehteleminen saa aikaan ennen sen paljastumista? Rakennettu identiteetti on koottu niistä kokemuksen tietoisista palasista, joiden ymmärrämme liittävän meidän ”niiden muiden” kanssa samaan ryhmään. Siinä ryhmässä toimitaan ja puhutaan tietyllä tavalla ja jotta tulee tuossa ryhmässä nähdyksi, on tehtävä tunnustuksia ja paljastuksia tai erotuttava muutoin joukosta. Kukaanhan ei halua olla tuossa joukossa se hiljainen nyökyttelijä. Arvostus syntyy siitä, miten paljon positiivista palautetta saat toisilta ihmisiltä. Et tiedä olevasti arvostettu ihmisenä, ennen kuin se sinulle sanotaan ja osoitetaan. Vaikka kuinka pitäisit itsestäsi, sinun arvosi mitataan toisten ihmisten silmissä. Tähän varmasti sellainen toisinajattelija sanoisi, että en välitä muista ihmisistä. Näinkin voi toki olla, mutta voidakseen sanoa näin, on tuon ihmisen jossakin vaiheessa koettava toisten ihmisten arvottavan itseään. Todennäköisyys toisten ihmisten arvostuksen tarpeettomuudelle johtuukin siitä, että nuo arvottamiset eivät ole aiheuttaneet ihmisessä minkäänlaista vastakaikua, ne eivät ole olleet sellaisia asioita, joita ihminen itse pitää merkittävänä ja tärkeänä. Hän jopa ajattelee niiden olevan tyhjiä, merkityksettömiä. Tulkinta on tuolloin helppo tehdä niin, että miksi sitä tarvitsisi toisten ihmisten palautetta itsestään, kun ne eivät osaa sitä tehdä siten kuin minä itse sen arvotan.

Ja tietenkin voidaan puhua myös niistä ihmisistä, jotka väittävät pärjäävänsä omillaan ja silti kipeästi sitä mainostavat sosiaalisessa mediassa. Eikö tällöin ole kuitenkin kyse tarpeesta tulla arvotetuksi, huomatuksi ihmisenä? Emmehän me tuuleen huutele, jos haluamme vastakaikua. En siis todellakaan usko, että sosiaalisessa mediassa julkaisujaan tekevät ihmiset eivät haluaisi toisten ihmisten arvottamista, vaikka siellä huutavatkin totuutena sitä, että eivät välitä muiden mielipiteistä. Ellet välitä muiden mielipiteistä, et sitä sitten lähde kyllä avoimesti sosiaalisessa mediassa hakemaankaan. Tässä tämä jännite oikeastaan syntyy. Puhe on toista, mitä toiminta osoittaa ja tämä aiheuttaa hämmennystä, väärintulkintoja ja suuria someriitoja.

Mielipide ei ole sama asia kuin ihmisen identiteetti. Usein mielipide arvottaa ihmisen. Mielipiteen vuoksi toiset ihmiset luokittelevat toisiaan hyviksi, pahoiksi ja rumiksi. Ihminen kokonaisuudessaan ei ole sama asia kuin hänen mielipiteensä. Mielipiteellä on lupa ja mahdollisuus muuttua tiedon ja ymmärryksen lisääntyessä. Identiteetti kyllä rakentuu tiedon ja ymmärryksen kautta, mutta yksikään jyrkkä mielipide ei vielä tuomitse ihmistä yhtään miksikään.

Mutta ihmiset haluavat tuomita, he haluavat esimerkkejä ja silmätikkuja. Kautta aikojen on osoitettu yksilön huonous tai yhteisöön sopimattomuus mitä moninaisin keinoin. On julkisilla paikoilla tuomittu ja hirtetty, on jätetty vielä kehnon ruumis pidemmäksi aikaa julkisesti nähtäville, ettei unohdettaisi, miten oikean ja kunnollisen ihminen tulee toimia. Ihmisyyden ja identiteetin rakentaa yhteisö, jossa me elämme. Jos tuo yhteisö on sosiaalisen median yhteisö, jonka jäsenet eivät fyysisesti näe toisiaan todellisessa ympäristössä, on tuon yhteisön käytös täysin erilaista kuin yhteisön, jossa ihmiset tuntevat toinen toisensa myös kasvokkaisessa kohtaamisessa ja luonnollisessa ympäristössään. Virtuaalinen yhteisö on herkempi tuomitsemaan yksilöitä, ymmärtämään tahallaan tai tahattomasti väärin. Sosiaalinen media reagoi nopeasti, jopa osin ajattelematta ja kerta toisensa perään romuttuu itsetuntoja toisaalla ja syntyy mediapersoonia toisaalla. Ja huomenna kaikki on jo toisin!